Dag 19

Efter en mycket trevlig kväll i Umeå med East, West och Ho är jag nu på väg åter till lillstan.
Återigen en fantastiskt god kycklingsallad med efterföljande filmvisning på stora duken. Denna gång blev det New Moon. Håhå, vad bra Twilight-filmerna är... Snart kommer nästa.  
Djungeltrumman når även till Umeå och det ryktas om att det kan finnas strömbrytare som fungerar. Det vore ju helt fantastiskt, ren lyx att kunna starta elen med en knapp på väggen istället för att i mörkret fumla efter ett grenuttag och en stickpropp. Blir spännande att se vad som har hänt.

Enda jag hann med idag var att grundmåla en dörrkarm. Imorrn tänkte jag hinna med att måla ett varv med färg på dem.

Imorrn blir det plugg på uni i Ö-vik och luncha med Gustav och överstansborna. Känns annorlunda att inte vara en
en överstanstomte längre. Lillstanstomte går väl också bra antar jag :P



Några handtag har kommit upp, har blivit lite lättare att öppna skåpdörrarna och framförallt att dra ut lådorna...



Handtagen kommer från ByggMax och gick på 99,95:-/styck (på ett ungefär :P )



Mycket nöjd över att det blev byte av innerdörrar, lyfter verkligen hela rummet. Dagens glosa är spegeldörr. Dörren på bilden kallas det. Var faktiskt något nytt för mig och nu vill jag dela med mig av den kunskapen så att inte fler börjar dumförklara den som tycker att man ska ha innerdörrar med speglar på. I mitt huvve såg jag dörrar med riktiga speglar på. Nu är jag klokare och vet bättre...




Taklisten har kommit upp i sovrummet och behöver målas.



Källarrummet har nog inte varit så här tomt sen vi flyttade in. Nu är det färdigt för att flytspacklas, kan bli nästa vecka. Flytspackling innebär väl mest att man häller på en sörja som får flyta ut med syftet att göra golvet rakt. Just nu skiljer det 5 cm på högsta och lägsta punkt.



Som Gustav uttryckte sig - det sämsta med att bo så litet är att man inte har nånstans att förvara såna här saker. Lister, foder och reglar på runt 3-5 meter är inte så lätta att gömma undan.



Hur det kan se ut när man inte tar sig tid att diska. OBS!! Varning för känsliga tittare (läs: mamma)



Hur man vill att det ska se ut varje dag, hela dagen.

Med det vill jag säga god natt för idag, är snart hemma i Lillstan.

Fridens liljor

Dag 18

En negativ effekt av att man har fullt upp hela tiden är att man ser ännu mindre på tv än man gjorde förut. Vilket resulterar i att man missar alla intressanta bildande program, som t.ex. Hollywoodfruar och Dating In The Dark... Har även hört talas om att Saltön har börjat igen. Och Greys? Eller? Det blir jobbigt när man ska börja ta igen allt. Detta är då dagens I-landsproblem. Kan vara det bästa I-landsproblemet näst efter "När efterrätten börjar ta slut".

Nu blir det hårdkörning med sista tentapluggsveckan på ett tag. Men först ska jag hälsa på en liten Telia-bebis. 

Klart slut.

Dag 17

Sitter på bussen på väg hem till Ö-vik. Tro det eller ej, men Gustav är hemma före mig och jag hade nån förhoppning om att maten vore färdig när jag kom hem, men det lät inte så hoppfullt när jag slog en signal för att försäkra mig om att det fanns... Kan nog nästan räkna de gånger Gustav har varit hemma före mig på två händer under 2½ år, så ni kanske tror mig när jag säger att det känns konstigt att han är hemma redan nu, det har verkligen blivit lyxigt :)



Dag 15

Första dagen sen vi flyttade in som jag känner mig pluggfri! Egentligen stämmer det inte, då nästa tenta känner för att plåga mig i 1½ vecka till, men vem pluggar på en lördagkväll? Har försökt skapa lite ordning i vårt tillfälliga sovrum, det är inte så effektivt att ha fyra banankartonger ovanpå varandra, mitt på golvet... Passade samtidigt på att kika på Melodifestivalen och se Idol-Anna vinna hela grejen. Spännande att vinna den tävlingen när man är 18 bast!



Ett smakprov på vad som komma skall. Fondvägg i sovrummet.



Har fått sop och diskborste som matchar väggen i köket av svärmor, eller var det Gustav som fick dem?



Från laminerade till vitmålade luckor. Har skickat efter handtag med IKEA-gänget, så det blir nog till att sätta dit de imorrn.



Lite roligt att se tre män hålla i en liten spånskiva, dock är det ett viktigt jobb de gör, för där kommer elcentralen sitta. Praise the lord när eluttagen börjar funka igen, eller praise Jim, det är han som gör det fantastiska jobbet!



Han med en liten tur i gröna fasan 2, lite nervöst är det dock när man inte kör rakt varje dag, men bra gick det och kul är det.

Natti natti

Dag 12

Så var ännu en dag till ända. Idag var det mycket på gång, killarna jobbade på nere i källarn med "killgöra", sånt där som de tycker är roligt(?) och jag är glad att slippa... Jag håller mig hellre till mitt projekt köket. Kallade in Sanna som var sugen på att hjälpa till, även hon var en fena på att måla! Nu är det tokpastellgrönt i köket.



Några skeptiska blickar har tittat på de väggarna, men jag är nöjd. Mycket vårfräscht om jag får säga det själv. Tror inte att datorn ger så rättvis bild av färgen, men tänk er piggelingrön. Man skulle inte kunna urskilja glassen om man höll den mot väggen...



En del hyllor i köksskåpen skyddas numera av en söt vaxduk med blommönster. Inhandlad på Ohlssons tyger för länge sedan. Häftade fast den lite enkelt, ska ju som inte sitta där så många år.



Det är viktigt att inte glömma bort att ge lite kärlek till blommorna också... Den har ju trots allt överlevt en flytt på säkert 1 km för att inte tala om hur många år den funnits. Nu är det ju inte så enkelt att ta död på en fetbladig växt, men ändå.



Det värmer en nyinflyttad persons hjärta att se ihopvikta banankartonger som är färdiga att tas på soptippen. Ett litet bevis på att kartongerna faktiskt minskar i antal.



Det är konstigt att vi alltid hamnar runt det här bordet. Vi har utvecklat ett gammalt ordspråk och tillägnat den nya versionen renoveringen: Vägen till en arbetares hjärta går via magen.



Den som vill övernatta kommer troligtvis hamna i kontoret och då kan det ju vara intressant att veta hur det ser ut bakom väggarna. Ifall det skulle vara så att man har svårt att sova, då kan det ju vara en idé att fundera vart elkablarna är gömda det kommer garanterat göra en sömnig...kanske långsökt..men det funkar säkert på nån. Bilden visar reglar som man skruvar fast spånskivorna i och rör som Jim dragit för att sprida ut eluttagen över rummet. Det bästa med hela göra-vägg-och-isolera-äventyret är att vi kan dölja de flesta elkablarna i väggen. För det blir en hel om man ska ha minst ett uttag i varje hörn.

Nu är det god natt.

Dag 11

Det är inte lika roligt att ha 3 prov på 3 veckor och renovering, som att bara ha renovering...om nån nu trodde det. Så det är väl en anledning till att det står lite still i renovering för min egen del.



Dock har det inte suttit i tjära för de andra som varit här och jobbat. Väggarna i sovrummet är nästan färdigslipade. Regling av väggar i kontor har påbörjats. Taket hade många kvistar i sig och vi fick rådet att köra med stoppgrund först för att hindra att de kådar och bryter igenom färgen. Är lite less på att det är springor av olika storlekar i taket. Försökte lista ut igår hur det ska ske på smidigast sätt, men det var så drygt att göra själv, så antingen kallar vi in mer arbetskraft, eller så skiter vi i att måla springorna. Ska överlägga med Gugge ikväll. Man vill ju samtidigt göra det riktigt, när man liks gör det...



Det jobbiga med att vara ensam beslutstagare på hemmaplan är att man måste ta en massa beslut om saker man inte riktigt tänkt på. Som att välja strömbrytare... Det var lätt att välja den billigaste standardmodellen, vi kommer ju ändå inte tjäna de stora pengarna på vilken strömbrytare vi har valt. Men att fråga en tjej med konstant beslutsångest om vilken av de två standardmodellerna vi skulle ta var ingen bra grej. Tog dock ett beslut till slut, vilken tror ni det blev?



Vill visa upp vad som numera döljer sig bakom spånskivorna i sovrummet. Haha, tänk om 100 år när de ska börja renovera också river de ner spånskivorna och hittar ett daterat självporträtt(?) på elektrikern som drog om elen... Då vill man vara en fluga på väggen!

Tittade förbi Flügger igår igen..fjärde gången på en vecka tror jag.. Men det är kul att vara där och få lite tips och idéer. Införskaffade lite färg av olika slag. Fick även höra att man inte ska använda skumgummiroller till vattenburen färg. Något jag gjort när jag målade skåpluckorna. Man ska använda en liten roller med korta strån, annars blir det luftbubblor. Det ironiska är att det blev luftbubblor när jag målade med skumgummi. På nåt sätt lyckades jag dock få bort de, men jag är ändå inte riktigt nöjd, var nog lite för snabb. Hade varit intressant att se hur resultatet blir med en korthårig roller, men jag är rädd att det kommer bli mycket bättre, så därför ska jag inte göra det ;)

Ikväll blir det full rulle, förhoppningsvis kan man bidra lite själv också :)

Dag 9

Jisses vad renoveringsdagarna rinner iväg. I min tidsplan är det bara lördag idag... Fick hoppa in lite hastigt och jobba igår. Rätt bra dag, det flöt på med 3-4 i kön hela dan = bra dag.
Sen blev det mat och tro det eller ej, lite mer renovering. Anna, Fredrik och Ulf joinade oss till middagen och kämpade på bra med spackling och skruvning i sovrummet. Det är bra med en svärfar som är snickare, själv har man ju inte riktigt koll på hur många reglar det går på en meter och när vi ska ha isolering och inte. Var ungefär det vi gick igenom med Ulf igår, så vi vet vad som behövs handlas till källaren bl.a.

Oj, nu kommer arbetskraften för idag! Hörshej.

Dag 6

Igår tillkom ytterligare en arbetare i form av Louise! Kan verkligen rekommendera henne till den som behöver hjälp med målning :).





Taket i köket och väggarna är sig inte lika sen Louise varit här och tur är väl det. Den där hemska vinyl-70-talstapeten var så gammal att den var modern igen. Har funderat lite på vilken färg som skulle passa i köket och som tur var kom svägerskan Anna förbi och gav goda råd. Ska grunna lite på de och titta på Styleroom om det är nån man kan ta inspiration av.



Rörmokar-Per jobbade effektivt och blev, vad jag som inte är rörmokare kan se, nästan klar med lilltoan (arbetsnamnet för toaletten nere). Nu ska det dit lite väggar och golv, sen kan vi börja koppla in toalett, tvättmaskin och tvättställ.



Man tager vad man haver. Ulfs gultejp är användbar till mycket. Louise hade det angenäma problemet att få tejpa in byxorna!

Elen är färdigdragen, nu ska det sättas dit en elcentral, eluttag, strömbrytare och lite annat jox. Tänk att kunna tända ljuset som vanligt folk gör, på väggen. I bilden ovan syns det som för tillfället ger oss ström, en byggcentral. Man ska ha det lite jobbigt, för att uppskatta när det är bra.

Fridens liljor



Dag 5

Renoveringen står väldigt still när en är ute och jobbar och en vaknar återigen med ett tungt huvud och ont i halsen. Idag består kureringen av honungsvatten och glass. Försöker göra det bästa av situationen och ta igen pluggandet som jag missade igår, men just nu vill jag bara ha sommarlov. Sitta på vår altan och njuta av ljumma sommarkvällar och trevligt sällskap.



Man kan ana den stora altanen nånstans under den flera decimeter-tjocka snön...



Mycket pillrande och gnuggande av tankeknölar när elen ska dras om...



Man får försöka sig fram när man ska leta åt alla dosor, kablar och allt vad det är.



Elektrikerassistenten även kallad pappa Sivert!


Fridens liljor


Dag 4

Igår var det full rulle, Kicki var här och målade lite kökslådor på dagen och på kvällen kom 4 föräldrar, en rörmokare och en elektriker, stora projekt på gång. Det blev bl.a. lite planering inför lilla toan som blir i källaren. Vart toan ska  vara? Hur långt från toan ska handfatet vara? Vi har även planerat för en häftig detalj i det sneda hörnet, men vad det blir får ni se sen.






Idag står arbetet mest still än så länge, stannade hemma från skolan idag. Vaknade med rakblad i halsen och ett tungt huvud, så det var läge att stanna hemma och sova, så man inte drar på sig nåt massivt. Om en timme kommer arbetarna och både el och rörmokeri står på agendan.

Fridens liljor.

RSS 2.0